Quantcast
Channel: Piilotettu aarre
Viewing all 462 articles
Browse latest View live

Miten tehdään ruudunjakovideo

$
0
0

Olen tehnyt monenlaisia videoita, mutten vielä koskaan ruudunjakovideoita (englanniksi screencasting, virallista suomennosta en tiedä). Milläs sellaisia sitten tehdään?

Googlaamalla löytyi

Screencastify (Chrome)


Se on Chromen ilmainen lisäosa, jolla voi nauhoittaa yksittäistä välilehteä, koko ruutua tai pelkästään webbikameraa. Nauhoituksiin saa mukaan äänet, eikä äänittäminen edellytä nettiyhteyttä. Ilmaisella versiolla voi tehdä max 10 minuutin videoita ja max 50 videota kuukaudessa. Ilmaisvideoissa näkyy Screenfastifyn vesileima. Premium-versio maksaa 29 dollaria vuodessa ja siinä ei ole rajoituksia videoiden määrässä tai kestossa, vesileimasta pääsee eroon ja videot saa ladattua ulos palvelusta MP4-, GIF- tai MP3 -muodoissa. Vaikutti ihan hyvältä, mutta halusin kuulla myös verkostoni suosituksia.

Ja niitähän riitti!

Loom (Chrome tai työpöydällä Mac/MS)


Myös Loomilla voi nauhoittaa ruutua tai etukameraa ja nauhoittaa omaa ääntä. Videot jaetaan linkkien kautta. Ilmaisversiossa voi tehdä niin paljon videoita kuin haluaa, mutta vain 25 videoon pääsee käsiksi! 10 dollarin kuukausimaksulla (1 hengen lisenssi) näkee kaikki omat videot, voi tehdä laadukkaanmpia videoita (jopa 4k), voi käyttää piirtotyökalua ja korostaa asioita hiiren avulla. Maksullisessa versiossa näkee, kuka videot on katsonut ja omaan videoon voi valita itse kansikuvan ja siihen saa myös liitettyä linkkejä, liitteitä ja painikkeita. Yhden hengen lisenssistä puuttuvat brändiominaisuudet, kuten logot ja firman värit.

Quicktime (Mac)


Quicktime on tehty Mac-ympäristöön, josta se löytyy valmiiksi asennettuna. QuickTime Playerilla voi tallentaa Macin, iPhonen, iPadin tai iPod touchin näytön tapahtumat ja äänet mikrofonista.

Windows 10 (Microsoft)

Windows 10:ssä on valmiina ominaisuus ruudunjakovideon tekemiseen, sen saa käyttöön painamalla Win + G. Ominaisuus on ilmeisesti tarkoitettu ensisijaisesti pelejä varten, mutta sillä voi nauhoittaa  selaimen tai jonkun ohjelman tapahtumat, äänet saa mukaan mikrofonista.

PowerPoint

PowerPointiin voi asentaa Record-toiminnon, jolla voi tallentaa ruudun tapahtumat sekä slideshow-luentoja videokuvan ja äänen kera. Jos käytössä on vielä Surfacen kynä, ominaisuudesta saa enemän irti.

Screencast-o-matic (Chromebook, Mac, MS)

Ruudunjaon tallennus on ilmaista, mutta videoiden muokkaus on maksullinen ominaisuus. Deluxe-versio maksaa 1,50 dollaria kuukaudessa, Premier 4 dollaria kuukaudessa, kumpikin laskutetaan kerran vuodessa.

DU Recorder (Android)

Kännykänkin ruudusta voi tehdä videoita, siihen sopii DU-sovellus.

OBS Studio (Mac, MS, Linux)

OBS studio on avoimen lähdekoodin ohjelmisto ja sitä voi käyttää ilmaiseksi. Sen ominaisuuslistaus näytti minusta ihan vakuuttavalta, vaikka minulle kerrottiinkin, että jälkieditoinnissa olisi hyvä käyttää myös jotain muuta työkalua.


Kiitos vinkeistä Hanna-Leena Back, Kalle Huhtala, Timo Ilomäki, Niko Jokinen, Jasmin Kovanen, Marjukka Kähönen, Arto Lampila, Harri Mikkanen, Henrik Saari ja Pasi Viinamäki!



Puuttuuko listasta joku näppärä työkalu? Mikä?

Mikä on MailInBlack?

$
0
0
Tänään sain uudelle kontaktille mailattuani niin kummallisen viestin, että ajattelin kertoa siitä teillekin.

Mailissa luki, että NN haluaa verkostoitua kanssani. Mailissa oli pyyntö: klikkaa tätä linkkiä.
Apua, oli ensireaktioni, kontaktini tili on varmasti hakkeroitu! Sitten aloin tutkia tarkemmin sitä, mikä tämä mailissa mainittu MailInBlack oikein on.

Selvisi, että se on ranskalainen palvelu, jota käytetään taistelussa spämmiä vastaan.

Eric Diehl kuvasi blogissaan palvelun toimintaa näin:

  • You define an initial white list of email addresses or domains.
  • When MailInBlack receives an email, it checks whether the emitter is part of the white list.  If it is the case, then the mail is forwarded to you.
  • If the emitter is not in the white list, MailInBlack returns, on your behalf, a captcha challenge (for instance, type the orange text). 
Ja toden totta, kun klikkasin mailin linkkiä, minulle annettiin "bongaa oranssi teksti -haaste":


Ja siitä selvittyäni minulle kerrottiin, että mailini meni perille.



Jos sinä siis saat vastaavan mailin, älä huolestu vaan noudata ohjeita.

Käytätkö sinä jotain vastaavaa järjestelmää spämmien hallintaan?

Hyviä esimerkkejä työntekijälähettiläistä ja heidän somesisällöistään

$
0
0
Kyselin Twitterissä firmoista, joilla on erityisen hyviä työntekijälähettiläitä. Sain paljon vastauksia ja esittelen vastaukset teillekin.

Hanna Takala asuu Tampereella ja seuraa kiinnostuneena ratikan tuloa kaupunkiin:

Tässä esimerkki Sarin twiitistä:
 Viestintä-Piritan Piritta on seurannut Meltwaterin työntekijöiden LinkedIn-viestintää ilolla:


Tässä tuorein Sennin LinkedIn-päivitys, joka on kerännyt hurjasti huomiota:





LähiTapiolan somemanagerina toimiva Jari Viljemaa näkyy hyvin myös itse Instagramissa #elämänturvaajat-häsän top-sisältöjen joukossa:


Entäs Jarin mainitsema AdvanceB2B?

Nettisivujen mukaan heillä on 26 työntekijää ja LinkedIn-haun mukaan he käyttävät kaikki myös LinkedIniä. Yhtä työntekijää en sieltä kyllä löytänyt, mutta Maj kumppaneineen on kuitenkin twiitannut jo vuoden verran:
En muuten muista nähneeni minkään firman työntekijöitä näin ahtaissa paikoissa:


Twitteristä löysin muuten @advanceb2b-henkilöhaulla vain 11 twiittaavaa henkilöä, joten LinkedIn on selkesti yritykselle Twitteriä tärkeämpi väline.



Kurkkasin Riitan vinkin perusteella @hemppah:n ja @petrasi:n top-twiitit:

sekä


Myös Hanna on vakuuttunut Goforen someilusta:
Lämpöpumppumies Matti Perkkiö nosti esiin Visman toimitusjohtaja Jukka Holmin ja Seidatin Nooran Halttusen:

Jukka Holmiin liittyvistä top-twiiteistä poimin tämän:



Jukka on muuten ehdolla myös vuoden bisnesvaikuttajaksi:
Jari Viljemaa huomautti, että Noora toimii erityisesti LinkedInissä, joten kävin kurkkaamassa hänen profiilinsa sieltä. Nooralla on uniikki titteli, presentaatioprinsessa.


Nooralta poimin mukaan tunteita täynnä olevan tarinallisen tekstipäivityksen:



Someviestinnällä on merkitystä, kuten tämä twiitti ehkä kiteyttää:


Minkä firman työntekijöiden sometusta sinä seuraat mielenkiinnolla?

Hups: tämä vastaus unohtui kyydistä:

Lokakuun 2019 luetuimmat Wikipedia-artikkelit

$
0
0
Olen saanut paljon palautetta päivittäin julkaisemistani Wikipedian luetuimmat artikkelit -listoista. Ja onhan se totta, että ne paljastavat paljon suomalaisten mielenkiinnon kohteista.

Se, ketkä olivat lokakuun kiinnostavimmat henkilöt yllätti ainakin minut:


Wikipediaan ei tietenkään kuka tahansa "pääse", mutta se, mikä tekee ihmisestä merkittävän, on tietysti vaikea ymmärtää, jos ei ole perehtynyt Wikipedian periaatteisiin. Tästä esimerkkinä keskustelu, jollaisia käyn tämän tästä ulkomaalaisten somejulkkisten kanssa:

 Jos sinä haluat tietää, voisiko sinusta kirjoittaa artikkelin, tutustu Minustako Wikipedia-artikkeli -tuotteeseeni.

Mutta kurkataan nyt tuore lista:




Lopuksi toivotan vielä:


Jos satut voittamaan, voin tehdä sinulle vaikka tunnin ilmaista Wikipedia-päivitystä valitsemastasi merkittävästä aiheesta :). Palkintojen joukossa on toki myös monia verkkokauppani tuotteita.

Millaiset valokuvat toimivat somessa?

$
0
0

Myyn uudessa verkkokaupassani myös muiden osaamista: piilotettuja aarteita, joista olen itse innoissani. Pääsen siis taas vähän lähemmäksi alkuperäisen piilotetun aarteen ideaa. Tammikuussa 2008 perustin nimittäin Nokian intraan Hidden treasure -nimisen blogin, johon keräsin ohjeita ja vinkkejä sisäisten somepalveluiden käyttöön, osa oli minulta, osa muilta. Olen siis blogannut työasioista pian 12 vuotta – huimaa!

Ensimmäisenä tuotteensa kauppaani sai lvngroomin Laura Johansson, johon olen tutustunut ensin Twitterissä ja Sometimessa, mutta erityisesti CMADFI:n valokuvaajana. Ostin hänen Valokuvien valtiaaksi -verkkokurssinsa viime vuonna ja suosittelin sitä omille asiakkaillenikin. Kun huomasin, ettei sitä ole tällä hetkelä myytävänä missään, pyysin kurssia omaan kauppaani ja siellä se nyt on :). 
Uuden yhteistyömme merkeissä pyysin Lauraa blogiini vieraaksi, kertomaan siitä, millaiset kuvat somessa ja erityisesti Instagramissa menestyvät.

Annetaanpa siis puheenvuoro hänelle. 

**************************************

Laura Johansson
On oikeasti mahdotonta sanoa, että tietyn tyyppiset kuvat toimivat aina ja toisen tyyppiset kuvat ovat yksinkertaisesti huonoja verkkoon. Kaikki on siitä kiinni, mitä haluat viestittää kuvillasi.

Toki teknisesti hyvin toteutetut kuvat ovat parempia, kuin suttuiset ja esimerkiksi vauhdissa otetut kuvat. Mutta toisaalta joskus tilanne vaatii nopeutta ja suttuinenkin kuva voi olla parempi kuin jäädä kokonaan ilman kuvaa.

Itse naureskelen usein, että useimmiten kännykkä on se paras kamera, koska se on aina kaikilla mukana. En minä ainakaan jaksa kanniskella järkkäriäni mukana kaikkialla. Otan sen mukaan tasan tarkkaan silloin, kun tiedän tarvitsevani sitä. Se on painava kapistus ja se voi mennä rikki, jos sen ottaa mukaan vääriin tilanteisiin. Tässä oikeastaan syy, miksi tein verkkokurssin kännykkäkuvauksesta. Kännykällä voidaan tehdä upeita valokuvia, varsinkin jos opettelee vähän kuvankäsittelyä!

Mielestäni parhaat kuvat ovat niitä, jotka kertovat tunnelmasta ja tilanteesta. 

Ne ovat teräviä, hyvin valaistuja ja niissä on ajatusta takana. Mutta jos katsoo Instagram-tilastoja, voit saada paljon enemmän tykkäyksiä esimerkiksi hienosta (tai jopa keskinkertaisesta) auringonlaskukuvasta kuin vaikka loistavasta tilannekuvasta.



Lauran tykätyin auringonlaskukuva tältä vuodelta


Itse tsekkasin 10 vuoden 2019 (tähän mennessä) suosituinta Instagram-kuvaa @laurakatriina-tililläni ja se puhuu kyllä karua kieltä siitä, miten vaikeaa Instagramissa on lähteä toteuttamaan markkinointia: seitsemän näistä oli maisema- ja luontokuvia ja kolmessa oli ihmisiä. Yhtään näistä kuvista ei sisältänyt mitään työhöni liittyviä elementtejä (paitsi tietenkin valokuvat itsessään, koska teen valokuvausta työkseni).



@Laurakatriinan vuoden tykätyin kuva

Tämän vuoksi toivonkin, että mietittäisiin määrän sijasta laatua.

Ketkä sinä haluat tavoittaa tällä kuvalla? 
Ja mitä sinä haluat sanoa tällä kuvalla? 


Mieti tätä, kun lähdet viestinnässäsi ottamaan kännykkäkuvia. Lisäksi panosta siihen, että kuvaushetkellä pohdit myös, miltä kokonaisuus näyttää.

Tärkein asia kuvassa on aina valo. Jos sitä ei ole riittävästi, tulee kuvasta auttamattomasti rakeinen ja heikkolaatuisempi. Mene ikkunan ääreen kuvaamaan tai jopa ulos valoon (okei, tajuan, nyt on marraskuu ja ulkona on jatkuvasti pimeää – hakeudu sitten kylmään keinovaloon, eli käytä ledejä). Katso huoneesta valoisin paikka ja kuvaa siellä.

Lisäksi rajaa nätisti. Verkkokurssini kertoo tästä aika paljon. Miten rajaat ja sommittelet kuvan siten, että tärkein osa kuvasta oikeasti on keskiössä. Älä laita sitä pääjuttua keskelle kuvaa, se ei välttämättä toimi kovinkaan hyvin (paitsi ehkä joskus Instagramissa). Jalkazoomilla saat laadukkaampaa jälkeä, kuin rajaamalla kuvaa raivokkaasti jälkikäsitellessäsi kuvaa. Siirry, liiku, liikuta kuvattavaa tarvittaessa…


Lauran tykätyin ihmiskuva tältä vuodelta esittää häntä itseään. 


Kuvaa editoidessa Snapseedin löytäneillä menee HDR-intoilu usein ”hieman” yli. Yritä siis pitää kuva luonnollisen näköisenä. Yleensä kuvasta saadaan parempi tuomalla lisää valoa ja kontrastia sekä mahdollisesti lisäämällä jonkin kevyen suodattimen (esimerkiksi Vintage) siihen. Mitä vähemmän kikkailet, sen parempilaatuisen kuvan saat.

Toisaalta, jos haluat leikkiä enemmän, Snapseed taipuu myös siihen. Sillä saa tehtyä vaikka mitä hauskaa!






A post shared by Laura Johansson some+valokuva (@laurakatriina) on

Tässä vielä kooste Lauran parhaista kuvista vuodelta 2018.

************************

Jos haluat kuulla lisää Lauran kuvausvinkkejä, löydät hänen verkkokurssinsa täältä.
Suosittelen lämpimästi, kuten varmasti arvasitkin! :)

Miten tehdään Facebook-sivun badge

$
0
0
Kun on kirjoittanut johonkin blogiin ikuisuuden, ei huomaa aina korjata asioita, jotka menevät rikki aikojen kuluessa. Näin kävi minullekin: en ollut lainkaan huomannut, että vuosia sitten blogiini laittama badge oli hajonnut.

Ai mitä tarkoitan sillä, että badge on "hajonnut"?

No katso itse, näyttikö sivuni oikeassa laidassa oleva lätkä hyvältä?


Jos sinulle on käynyt samoin, tai haluat luoda uuden lätkän, neuvon sinulle nyt miten se tehdään.

Tältähän sen pitäisi näyttää:


Eli

1.Mene osoitteeseen https://facebook.com/badges
2. Valitse haluamasi badge eli plugari


3. Minua kiinnosti tuo Page Plugin, joten klikkasin siitä.

4. Jos olet usean sivun ylläpitäjänä, kirjoita haluamasi sivun url oikeaan kohtaan.




Jos haluat vaihtaa laatikon mittoja tai muita ominaisuuksia, aseta oikeat arvot.


Kun olet valmis, klikkaa alakulman sinistä Get Code -nappulaa ja kopioi saamasi koodi nettisivullesi tai blogiisi. Jos et osaa, pyydä apua nettisivusi ylläpitäjältä.

Kuten ehkä ylläolevasta kuvasta huomasit, badgeja voi tehdä myös Facebook-ryhmille. Tein sellaisen Yhteisömanagerit-ryhmälle:





No, tässähän kävi niinkuin siivouksissa usein: tekee mielenkiintoisia löytöjä. :)

Osallistujien aktivointi tapahtumamarkkinoinnissa, case #CMADFI & Innoduel

$
0
0
Avasimme CMADFI-tapahtuman ilmoittautumisen keskiviikkona kello 8. Kymmenen tuntia myöhemmin tapahtuma tuli täyteen.

Miten tämä oli mahdollista, kun tapahtuman markkinointiin ei käytetty euroakaan maksettua näkyvyyttä?

No tietysti tapahtumallamme on omat vannoutuneet faninsa, jotka tulevat sinne vuodesta toiseen. Heidät vetää paikalle hyvä ohjelma ja verkostot.

Poimin pari lainausta viime kerran palautteesta:

Kyllä tämä nyt alkaa olla vuotuinen perinne. Mukava paikka sparrailla tekemisiään ja ajatuksiaan.

Yleensä annista jää jotain käteen


Alan kehitys kiinnostaa ammatillisista syistä. [CMADFI on] Paras tapa saada yleiskäsityksen sitä, missä nyt mennään verkkoyhteisöjen kanssa.

Hyvää settiä ja porukkaa joka vuosi.


Kiinostavat aiheet. Hyvä kokemus edelliseltä vuodelta. Hyvä lokaatio tänä vuonna.

Tänä vuonna olemme kyllä mahdollisimman keskeisellä paikalla, Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

Mutta miten siis tavoittaa asiasta kiinnostuneet ilman rahaa?



  1. Kerron CMADFI-uutisia uutiskirjeessäni pitkin vuotta
  2. Kerron CMADFI-uutisia myös somessa. Meillä on Facebook-sivu, Twitter-tili, Instagram-tili, Telegram-lista... (katso linkit)
  3. sen lisäksi meillä on myös ryhmiä. LinkedInissä on reilun 500 henkilön Community Managers in Finland -ryhmä, Facebookissa Yhteisömanagerit-ryhmä, CMADFI-tapahtuman suunnitteluryhmä sekä viime kerralla CMADFI-risteilyllä olleiden ryhmä. Kerron CMADFI:sta myös monessa muussa Facebook-ryhmässä.
  4. ja tällä kertaa meillä oli myös kaksi eventtiä, LinkedInissä ja Facebookissa.

Se, tavoittaako viestini jonkun sometilin seuraajan tai jonkun ryhmän jäsenen on kuitenkin vähän arpapeliä. Algoritmi jyrää ja ihmiset vierailevat sometileillään satunnaisesti ja näkevät vain murto-osan sisällöistä. Monena vuonna olemme yrittäneet aktivoida osallistujat ja tapahtuman järjestäjät osallistumaan omalta osaltaan tapahtumamarkkinointiin. Teimme sen taas, mutta nyt meillä oli käytössä  myös ihan uusi työkalu, suomalainen Innoduel (= yksi tapahtuman kahvituntisponsoreista). Innoduelia käytetään ennen CMADFI-tapahtumaa ja myös tapahtuman aikana osallistujien aktivointiin. Haastoin yhteyshenkilömme Jussi Simolinin: voisimmeko hyödyntää työkalua jo ilmoittautumisen yhteydessä? Ja näinhän siinä kävi. :)

Innoduelia käytetään anonyymisti – ei siis mitään GDPR-hässäköitä tässä työkalussa, jes!

Kun osallistuja oli ilmoittautunut tapahtumaan, hän sai Innoduel-linkin.


Linkin takana odotti kysymys: mikä markkinoinnillinen toimenpide olisi mukava tehdä juuri nyt?



Vastaajalle esiteltiin erilaisia vaihtoehtoja pareittain. Näistä hänen piti valita aina parempi vaihtoehto, eteenpäin ei päässyt, jos valintaa ei tehnyt. Lopuksi (tai matkan varrella) vastaaja sai kertoa myös omat markkinointi-ideansa.



Tähän mennessä ääniä on annettu 330 kappaletta ja ehdotuksia lisätty 26 kappaletta. Palvelussa on vierailtu 40 kertaa, eli kun tapahtumaamme mahtui 170 henkilöä, heistä keskimäärin joka neljäs kävi tutustumassa palveluun. 

Tässä siis kooste vastauksista, toivottavasti siitä on apua, kun sinä olet järjestämässä seuraavaa tapahtumaasi! (Vinkki: laita tämä blogipostaus talteen vaikka bookmarkkeihin tai Pinterestiin, niin löydät sen jatkossakin.)


Mikä CMADFI 2020 -tapahtuman onnistumista edistävä markkinoinnillinen toimenpide on mukava toteuttaa saman tien? (Vastauksen perässä oleva luku on win rate %, eli kuinka usein vastaus voitti sen toisen annetun vaihtoehdon)


  1. Tykkään kaikista #cmadfi-aiheisista postauksista, jotka osuvat silmiini ja vaikutan siten algoritmiin. 79 
  2. Jaan ilmoittautumislinkin tuttavalle, jolle kerroin joskus aiemmin CMADFI-tapahtumasta. 77 
  3. Jaan somessa aiemmasta tapahtumasta tekemäni sisällön (kuvan, blogipostaus tms) ja muistelen, miten kiva tapahtuma oli. 71 
  4. Laitan #cmadfi :n seurantaan ja tykkään ainakin 10 postauksesta + kommentoin ainakin kolmea. 67 
  5. Laitan chatissa viestiä kollegalle - ilmoittaudu sinäkin mukaan! 65 
  6. Lähetän twiitin: Ilmoittauduin CMADFI -2020 tapahtumaan, tule sinäkin! #cmadfi @tiedekulma @jjanhone @helsinkiuni @cmadfi cmad.fi 65 
  7. Linkitän LinkedInissä CMADFI-eventtiin ja kehotan tuttaviani ilmoittautumaan ennenkuin paikat viedään käsistä. 64 
  8. Jaan FB:ssa ilouutisen, että ilmoittauduin CMADFI 2020 tapahtumaan ja pyydän muita mukaan. Jaan www.cmad.fi -linkin. :) 61 
  9. retviittaus 56 
  10. Jaan omaan tiimiin Teamsissa 53 
  11. Tviitti :) 50 
  12. Omalla työpaikalla ei ole muita ihan just samoja hommia tekeviä, joten some-kanavat siksi luontevin vaihtoehto. Esim. tykkäys + retweet 50 
  13. Lähetän IGssä: Tule säkin! #cmadfi kokoaa yhteisö- & somemanagerit 27.1.2020 @tiedekulma @universityofhelsinki 💓 @jjanhone @cmadfi 45 
  14. Nopea on kommentoitu retweetti 43 
  15. Teen LI-postauksen yhteisömanageriuden tärkeydestä ja liitän kommentteihin kehotuksen ilmoittautua tapahtumaan www.cmad.fi -sivulla. 42 
  16. Jaan ilmoittautumislinkin salaisessa haippiringissäni. 40 
  17. Tviitti :-) 40 
  18. Lisään tiiserin seuraavaan uutiskirjeeseemme. 40 
  19. Huikkaan naapurihuoneeseen, että ilmoittautuminen on nyt auki. 39 
  20. Pingaan Twitterissä tyypin, jonka haluaisin nähdä CMADFI:ssa. 33 
  21. Soitan vanhalle työkaverille ja kysyn, joko hän on ilmoittautunut. 30 
  22. Kaivan esiin jonkun vanhan Instagram-postauksen CMADFI:sta ja jaan sen Instagram-stoorissani. 29 
  23. Mainitsen asian omassa blogissani. 27 
  24. Jaan https://cmad.fi/ - osoitetta 10 kontaktille ja pyydän ilmoittautumaan CMADFI 2020 -tapahtumaan. 23 
  25. Face-jako omasta ilmoittautumisesta. - 
  26. Vastasin omalle verkostolleni toisen jakamaan postauksen CMAD-tapahtumasta, että minäkin olen tulossa. - 
Seuraavan kerran, kun joku kysyy sinulta, mitä hän voisi tehdä tapahtumamarkkinointinne eteen, vilauta hänellä tätä listaa. :)

Ja tämä listahan teki tehtävänsä, näin omin silmin, miten osallistajat suorittivat listan tehtäviä. :)

Tuleeko sinulle vielä mieleen asioita, joita listalle voisi lisätä?

Suomalaisten somen käyttö koulutuksen mukaan (3 infografiikkaa)

$
0
0
Jatkan viime vuonna lanseeraamaani sisältöformaattia, #12joulukuunpäivää. Siinä julkaistaan 12 sisältöä joulukuun aikana, eli puolet vähemmän kuin tavallisessa kalenterissa. 24 laadukasta sisältöä tuntuu musta tässä vaiheessa vuotta ylivoimaiselta, kun mm. CMADFI ja synttärikisan voittajat työllistävät, mutta haluan silti haastaa itseni sisällöntuotantoon. Tällä kertaa aiheeksi valikoituivat infografiikat ja iloitsen jo etukäteen, kun saan 12 uutta infografiikkaesimerkkiä.

Seuraavat 3 infografiikkaa kertovat siitä, miten eri koulutuksen saaneet suomalaiset käyttävät sosiaalista mediaa.


Ensiksi perusasteen koulutuksen saaneet:




Keskiasteen koulutetut:





ja korkea-asteen koulututetut:





Oliko graafeissa asioita, jotka pääsivät yllättämään sinut?



Siinä missä perusasteen koulutetuilla somen käyttö oli yleisessä nousussa ja keskiasteella laskussa, korkeakoulutetuilla käyttö junnaa aika lailla paikallaan. Mielenkiintoista on kuitenkin se, että useita kertoja päivässä somea käyttävien määrä on selvässä laskussa kaikissa kolmessa ryhmässä. Mitäs siitä voi päätellä?


PS. Olen tehnyt nämä infografiikat Canvalla. Canvan tilastollisissa työkaluissa on omat ongelmansa, mutta olen keksinyt niksejä, miten ne selätetään. Voin kertoa niistä esimerkiksi Canvan alkeet -etäkoulutuksessa 2.1.2020. Verkkokaupassani on muitakin Canva-tuotteita ja lisää on tulossa. :)

PS2. Blogger ei näytä grafiikoita optimaalisesti. Näet nämä myös Canva-profiilistani.


Marraskuun 2019 luetuimmat Wikipedia-artikkelit

$
0
0
On jälleen aika kurkistaa, mitä suomalaiset Wikipediasta eniten viime kuussa lukivat. Koska lokakuun luetuin artikkeli oli Jalkapallon EM-kisat 2020, osasin "jotenkin" arvata, että se menestyisi hyvin tässäkin kuussa. Mutta se vähän yllätti, että Liechtenstein nappasi kakkospaikan - halusimme näköjään aika palavasti tietää, minkä maan karsinnoissa rökitimme!

Kolmanneksi nousi Veijo Baltzar, joka taisi nousta melkein koko kansan tietoisuuteen rikosuutisten myötä. Ehkä sinuakin kiinnostaa nähdä, miten hänestä kertova artikkeli on muuttunut heinäkuun 2019 jälkeen?




Tämän listauksen tuottaa kuukausittain WMFlabs ja olen esitellyt kuukausilistauksia pitkin vuotta blogissani. Tällä kertaa pistin kuitenkin aiheeseen liittyvän infografiikkani uusiksi #12joulukuunpäivää-kalenterini innoittamana. Onhan se pitkään ollut mielessä, mutta haaste pisti vauhtia toteuttamiseen. Onko joulukalenteri auttanut sinuakin sisällöntuotannossa?

Katso myös mun verkkokaupan Wikipedia-tuotteet!

Itsenäisyyspäivän luetuimmat Wikipedia-artikkelit

$
0
0
Wikipedia-tilastoja seuratessani olen huomannut, miten paljon tv-näkyvyys niihin vaikuttaa. Joten kun eilen oli se päivä, jolloin melkein koko kansa kokoontui tv:n ääreen, ajattelin tutkia tarkemmin, mikä tai ketkä itsenäisyyspäivänä ja Linnanjuhlissa suomalaisia eniten kiinnosti.

500 luetuinta artikkelia, ole hyvä!

  1. Sauli Niinistö
  2. Itsenäisyyspäivän vastaanotto
  3. Risto Lång
  4. Jatkosota
  5. Jenni Haukio
  6. Suomen itsenäisyyspäivä
  7. Talvisota
  8. Tuntematon sotilas (vuoden 1955 elokuva)
  9. Kaj Chydenius
  10. Suomen itsenäistyminen
  11. Tim Sparv
  12. Ellinoora
  13. Tuntematon sotilas
  14. Samu Haber
  15. Finlandia (sävelruno)
  16. Kari Tapio
  17. Simo Häyhä
  18. Matti ja Teppo
  19. Antti J. Jokinen
  20. Suomi
  21. Juha Tapio
  22. Tuntematon sotilas (vuoden 2017 elokuva)
  23. Krista Kosonen
  24. Katri Makkonen
  25. Suomen sotahistoria
  26. Dome Karukoski
  27. Jon-Jon Geitel
  28. Meningomyeloseele
  29. Roope Salminen
  30. Seitsemän veljestä
  31. Jaana Pelkonen
  32. Oona Airola
  33. Martti Suosalo
  34. Sunrise Avenue
  35. Antero Rokka
  36. Hydrokefalia
  37. Martti Ahtisaari
  38. Suomen tasavallan presidentti
  39. Sanna Marin
  40. Sotilasarvot Suomen puolustusvoimissa
  41. Jaakko Valtanen
  42. Reino Tolvanen
  43. Lupaus (elokuva)
  44. Lapin sota
  45. Sofi Oksanen
  46. Laura Voutilainen
  47. Seitsemän veljestä (elokuva)
  48. Maamme
  49. Jone Nikula
  50. Heikki Kahila
  51. Sebastian Tynkkynen
  52. Lauri Mikkola
  53. Juice Leskinen
  54. Jean Sibelius
  55. Club for Five
  56. Teemu Muurimäki
  57. Pirjo Nuotio
  58. Cantores Minores
  59. Matti Ahde
  60. Joona Sotala
  61. Luettelo Suomen historian sodista
  62. Suomen lippu
  63. Tarja Halonen
  64. Eetu (laulaja)
  65. Mannerheim-risti
  66. Suurlähettiläs
  67. Greta Thunberg
  68. Marzi Nyman
  69. Soldiers of Odin
  70. Virpi Suutari
  71. Katri Kulmuni
  72. Leopard 2
  73. 612-marssi
  74. Riku Nieminen
  75. Urho Kekkonen
  76. Presidentinlinna
  77. Suomen sisällissota
  78. Antti Rinne
  79. Maissilapset
  80. Arttu Wiskari
  81. Mauno Koivisto
  82. Toinen maailmansota
  83. Heikki Savolainen (näyttelijä)
  84. Sami Sykkö
  85. Carl Gustaf Emil Mannerheim
  86. Oravainen
  87. Suomen presidentinvaali 2018
  88. Osmo Ikonen
  89. Partisaani
  90. Eppu Salminen
  91. Viljam Pylkäs
  92. Pihla Viitala
  93. Jenni Hiirikoski
  94. Marko Anttila
  95. Helmi-Leena Nummela
  96. Uusnatsismi
  97. Amanda Kotaja
  98. Jimmy Hoffa
  99. Minna Turunen
  100. Heeros
  101. Mikko Kekäläinen
  102. Ella Kanninen
  103. Jiri Jalkanen
  104. Jaana Saarinen
  105. Smokki
  106. Olen suomalainen (kappale)
  107. Petteri Paavola
  108. Jari Mönkkönen
  109. Roope Salminen & Koirat
  110. Kosti Klemelä
  111. Alvar Aalto
  112. Antti Lindtman
  113. Pekka Haavisto
  114. Oskari Katajisto
  115. Kadetti
  116. Tuomas Gerdt
  117. Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta
  118. Paavo Väyrynen
  119. Sohvaperunat
  120. Suomen laulu (laulu)
  121. Vilho Koskela
  122. Magnus Mali
  123. Edvin Laine
  124. Åke Lindman
  125. Jatimatic
  126. Petroskoi
  127. Matti Vanhanen
  128. Pirkka-Pekka Petelius
  129. Kenraali
  130. Matti Ristinen
  131. Jussi Chydenius
  132. Lotta Svärd
  133. 6. joulukuuta
  134. Adolf Ehrnrooth
  135. Puolustusvoimain komentaja
  136. Suomen presidentinvaali
  137. Selma Vilhunen
  138. Veikko Sinisalo
  139. Talvisota (elokuva)
  140. Maria Pettersson
  141. Aarne Juutilainen
  142. Ensimmäinen maailmansota
  143. Tauno Palo
  144. Elina Knihtilä
  145. Luettelo Suomen maavoimien kalustosta
  146. Tuntematon sotilas (vuoden 1985 elokuva)
  147. Sing
  148. Samuli Sirviö
  149. Avicii
  150. Sorjonen
  151. Max Sarin
  152. Frakki
  153. Adjutantti
  154. Suomen itsenäisyysjulistus
  155. Jan Andersson (toimittaja)
  156. Suomen puolustusvoimat
  157. Saara Jantunen
  158. Porkkalan vuokra-alue
  159. Sara Sieppi
  160. Michelle Karvinen
  161. Lenni-Kalle Taipale
  162. Suomen kunnanvaakunat
  163. Suomi-konepistooli
  164. Erkki Tuomioja
  165. Vapaudenristin ritarikunta
  166. Klaus Mäkelä (muusikko)
  167. Jani Jalkanen ja Hänen Orkesterinsa
  168. Urho Hietanen
  169. Carles Puigdemont
  170. Taneli Rinne
  171. Raül Romeva
  172. Vesa-Matti Loiri
  173. Neuvostoliiton partisaani-iskut Suomeen
  174. Gunnar Yliharju
  175. Luettelo Suomen pääministereistä
  176. Helene Schjerfbeck
  177. Hjallis Harkimo
  178. Markus Leikola
  179. Tommi Korpela
  180. Google-kääntäjä
  181. Elisabet II
  182. Antti Kurvinen
  183. Kalle Chydenius
  184. Sotaveteraani
  185. Anneli Jäätteenmäki
  186. Hääpäivien nimitykset
  187. The Irishman
  188. Risto Ryti
  189. Tuomas Kyrö
  190. Jahti (visailuohjelma)
  191. Annika Poijärvi
  192. Suomen jääkiekkomaajoukkue
  193. Fasismi
  194. Matti Ranin
  195. Reeta-Leena Vestman
  196. Markku Kanerva
  197. Neuvostoliitto
  198. Harry Potter
  199. Jääkärimarssi
  200. Jussi Halla-aho
  201. Väinö Linna
  202. Jussi Jurkka
  203. Juha Jokinen (urheiluselostaja)
  204. Helsinki
  205. Ville Niinistö
  206. Tapio Hämäläinen
  207. Jussi Ahde
  208. Suurlähetystö
  209. Juha Pursiainen (jääkiekkoilija)
  210. Walesin prinsessa Diana
  211. Itsenäisen Suomen historia
  212. Jääkäri
  213. Mainilan laukaukset
  214. Tanja Karpela
  215. Linda Saukko-Rauta
  216. Luettelo Suomen vanhimmista ihmisistä
  217. Lauri Törni
  218. Pentti Siimes
  219. Suomi toisessa maailmansodassa
  220. Kalle Torniainen
  221. Raatteen tien taistelu
  222. Kyösti Kallio
  223. Rinteen hallitus
  224. Kapteeni (sotilasarvo)
  225. Maria Melin
  226. Luettelo hätäkeskuksen tehtäväluokista
  227. Harry Potter (elokuvasarja)
  228. Suomen Leijonan ritarikunta
  229. Antti Pekkarinen
  230. Tiina Alahuhta-Kasko
  231. Heikki Vestman
  232. Seppo Ruohonen
  233. Liputus Suomessa
  234. Krampus
  235. Henrik Meinander
  236. Suomen pääministeri
  237. Luettelo Pohjois-Korean diplomaattisista edustustoista
  238. Auschwitz
  239. Suomen sota
  240. Margaret (Englannin prinsessa)
  241. Reijo Taipale
  242. P. E. Svinhufvud
  243. Laura Birn
  244. Hakaristi
  245. Lehto (Tuntematon sotilas)
  246. Aleksis Kivi
  247. The Mandalorian
  248. Aimo Koivunen
  249. Lammio
  250. Aspergerin oireyhtymä
  251. K9 Thunder
  252. Neitokainen
  253. Kariluoto
  254. Mika Aaltola
  255. Jussi-Pekka Rantanen
  256. Kansallissosialismi
  257. Mert Otsamo
  258. Desantit Suomessa
  259. Luettelo vuonna 2019 kuolleista henkilöistä
  260. Apulanta
  261. Suomen kansallissymbolit
  262. Hilkka Ahde
  263. Talin–Ihantalan taistelu
  264. Suomen historia
  265. Eero Aho
  266. Lulu (laulaja)
  267. Suomen suuriruhtinaskunta
  268. Timo Kivinen
  269. Luettelo Suomen armeijan kenraaleista
  270. Tarmo Manni
  271. K. J. Ståhlberg
  272. Juho Kusti Paasikivi
  273. Tolkien (elokuva)
  274. Heikki Hursti
  275. Feminismi
  276. Tampere
  277. Arvo Kuusla
  278. Mäntyniemi
  279. Jouluradio
  280. The Joulukalenteri
  281. Lauri Lyly
  282. Luettelo joululauluista
  283. Kaarlo Halttunen
  284. Vänrikki
  285. Fredrik Pacius
  286. Kunniamerkki
  287. Vanhala (Tuntematon sotilas)
  288. Kaisa Korhonen
  289. Antti Häkkänen
  290. Leo Riuttu
  291. Helsingin tuomiokirkko
  292. Suomen vaakuna
  293. Perussuomalaiset
  294. Yhdysvallat
  295. Krisse Salminen
  296. Marko Kilpi
  297. Kommunismi
  298. Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut 2019
  299. Ruotsi
  300. Esko Salminen
  301. Pohjoismainen Vastarintaliike
  302. Lennu
  303. 612-soihtukulkue
  304. Ben Zyskowicz
  305. Vili Auvinen
  306. Adolf Hitler
  307. Samuli Siltanen
  308. Cembalo
  309. Hanna Karttunen
  310. Tähtien sota
  311. Anders Chydenius
  312. Olavi Ahonen
  313. Timo Rotonen
  314. Joulupukki
  315. Tellervo Koivisto
  316. Veteraanin iltahuuto
  317. Pasi Tuominen
  318. Kike Elomaa
  319. Reijo Salminen (juontaja)
  320. Pentti Arajärvi
  321. Harri Moisio (radiotoimittaja)
  322. Hanna Kosonen
  323. Karita Mattila
  324. Jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut 2020
  325. Venäjä
  326. Luettelo suomalaisten näyttelijöiden äänirooleista A–I
  327. V. A. Koskenniemi
  328. Kaarlo Kartio
  329. Salla Paajanen
  330. Luettelo suomalaisten näyttelijöiden äänirooleista R–Ö
  331. Suomen presidentinvaali 2024
  332. Introvertti ja ekstrovertti
  333. Everstiluutnantti
  334. Lauri Kristian Relander
  335. Alexander Stubb
  336. Sirpa Kähkönen
  337. WordPress
  338. Uuno Turhapuro – Suomen tasavallan herra presidentti
  339. Suomen ilmavoimat
  340. Hotelli Kämp
  341. Li Andersson
  342. Jatkosodan hyökkäysvaihe
  343. Kansallispuku
  344. Bella Forsgrén
  345. Unto Salminen
  346. Ilkka Kanerva
  347. Josif Stalin
  348. Komentaja (sotilasarvo)
  349. Eugen Schauman
  350. Saku Koivu
  351. Korpraali
  352. Joel Rinne
  353. Olavi Rimpiläinen
  354. Lotta Backlund
  355. Luettelo myydyimmistä artisteista Suomessa
  356. Maria Ohisalo
  357. Sadankomitea
  358. Luovutetut alueet
  359. Heinojen murhat
  360. Paavo Nikula
  361. Mari Kiviniemi
  362. Anarkismi
  363. Sofia Vikman
  364. Luutnantti
  365. Walesin prinssi Charles
  366. Itse valtiaat
  367. Rahikainen (Tuntematon sotilas)
  368. Suomen vastarintaliike
  369. Viipuri
  370. Kaartin soittokunta
  371. Espanja
  372. Laura Huhtasaari
  373. Veikko Vallin
  374. Malediivit
  375. Viro
  376. Markus Lohi
  377. Maanpuolustuskorkeakoulu
  378. Mannerheim-linja
  379. Aino Aalto
  380. Tony Halme
  381. Teemu Keskisarja
  382. Suomen jalkapallomaajoukkue
  383. Helena Vinkka
  384. Harry Potter ja liekehtivä pikari (elokuva)
  385. Sotilasarvo
  386. Australia
  387. Tove Jansson
  388. Antifasismi
  389. Kaarlo Kytö
  390. Johannes Holopainen
  391. Karoliina Vanne
  392. Saksa
  393. JVG
  394. Suomen markka
  395. Billie Eilish
  396. Natsi-Saksa
  397. M/28
  398. Suurhyökkäys Syväriltä 1944
  399. Bahai-usko
  400. Kollaan taistelu
  401. Kantele
  402. Sandra Marins
  403. Ted Bundy
  404. Anthony Bourdain
  405. Sara La Fountain
  406. Majuri
  407. Pauliina Sykkö
  408. Porilaisten marssi
  409. Eino Kaipainen
  410. Ilmari Juutilainen
  411. Rantabaari
  412. Olen suomalainen (elokuva)
  413. Lahtinen (Tuntematon sotilas)
  414. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus
  415. Luettelo televisiosarjan Salatut elämät henkilöistä
  416. Ruotsin vallan aika Suomessa
  417. Y-sukupolvi
  418. Yhdistynyt kuningaskunta
  419. Sylvi Kekkonen
  420. Asevelvollisuus Suomessa
  421. Donald Trump
  422. Vaarallinen tehtävä II
  423. Jumanji: The Next Level
  424. Kansallinen Kokoomus
  425. Lauri Tähkä
  426. Osmo Harkimo
  427. Yliluutnantti
  428. Sateenkaariperhe
  429. Spede Pasanen
  430. Anna Nicole Smith
  431. RK 62
  432. Sylvian joululaulu
  433. Sukulainen
  434. Maustetytöt
  435. Turku
  436. Paavo Lipponen
  437. Eino Grön
  438. Ari Puheloinen
  439. Anja Hatakka
  440. Tumma puku
  441. Presidentti
  442. Oma maa (elokuva)
  443. Petteri Orpo
  444. Hannele Huovi
  445. Kenraaliluutnantti
  446. Kauniit ja rohkeat
  447. Olli-Pekka Karjalainen
  448. Kersantti
  449. Panseksuaalisuus
  450. Horoskooppi
  451. Olivia Ainali
  452. Panssarivaunu
  453. Temptation Island Suomi
  454. Rosa Kettumäki
  455. Kihlaus
  456. Anthony Joshua
  457. Irwin Goodman
  458. Batman Begins
  459. Kanada
  460. Ano Turtiainen
  461. Henry Lee Lucas
  462. Eurojackpot
  463. Jorma Sarvanto
  464. Elastinen
  465. Täällä Pohjantähden alla
  466. Prikaatikenraali
  467. MTV3
  468. Metamfetamiini
  469. Suomen PEN
  470. Jali Timari
  471. Anne (prinsessa)
  472. Reserviupseerikurssi
  473. Viron itsenäisyyspäivä
  474. Kannaksen suurhyökkäys 1944
  475. Uuno Turhapuro
  476. Vankeus
  477. Elias Vikstedt
  478. Veli-Matti Kaitala
  479. Esa Saarinen
  480. Baku
  481. Lähdevero
  482. Eduskunnan puhemies
  483. Anne Kukkohovi
  484. Ylioppilaiden soihtukulkue
  485. Toimitusministeristö
  486. Jukka Jalonen
  487. Honkajoki (Tuntematon sotilas)
  488. Maisa Torppa
  489. Star Wars: The Rise of Skywalker
  490. Kapitalismi
  491. Rajaton
  492. Pentti Irjala
  493. Blood & Honour
  494. Leo Honkonen
  495. Eversti
  496. Rautjärvi
  497. Vääpeli
  498. Ellen Svinhufvudin kakku
  499. Inka Niskanen
  500. Tommy Huovinen
Ja tässä vielä infografiikka 100 luetuimmasta henkilöartikkelista osana #12joulukuunpäivää-infografiikkasarjaani:


Instagramin palapelifiidit koukuttavat katsojan

$
0
0
Minua on pitkään kiinnostaneet Instagramin palapelit.

Vuosien varrella olen intoillut muun muassa seuraavista palapeleistä.

Trendin palapeli vuodelta 2014:




Palapelien ei tarvitse aina olla isoja, kuten MakeUpForever näytti vuonna 2016 tehdessään kahden palan palapelin:




Pauligin 9-osainen palapeli vuonna 2016 aiheutti minussa ison wau-efektin ja tutkin sitä pitkään:




Vuonna 2016 tein itse 4-osaisen palapelin:




Aku Ankka esitteli Sannin ankkahahmon 8-osaisella kokonaisuudella vuonna 2018:




Viime vuonna ranskalainen Elyx jäi aika näyttävästi Instagram-lomalle:





A post shared by Piilotettu aarre (@piilotettuaarre) on


Katso lisää bongaamiani palapelejä.

Vaikka palapelit tekevät Instagram-fiidistä näyttävän, niissä on usein hyvin paha ongelma: kuvat eivät oikein toimi yksinään. Mitä iloa katsojalle on jostain kyynärpään palasta tai ruudusta, jossa on vain yhtä väriä? Kuvateksti ehkä ohjaa katsomaan fiidiä, josta kokonaisuus paljastuu, mutta mielestäni palapeleissä syyllistytään usein seuraajan ajan tuhlaamiseen, etenkin, jos kuvatekstit toistuvat aina samanlaisina ("katso uusin palapelini profiilistani").

Joo, mä näin ton kuvatekstin jo 6 kertaa, kohta mä unfollaan, jos et lakkaa spämmimästä!


Mutta tietysti on tapauksia, joissa palapeli on enemmän kuin paikallaan ja siksi tein sellaisen viime kerran CMADFI:sta:





Tänä vuonna olen käynyt ihastelemassa usein Forumin maaliskuussa uudistettua fiidiä, jossa jokainen kuva toimii myös itsenäisesti, mutta paljastuu fiidiä tutkimalla osaksi hyvin isoa palapeliä. Aikojen kuluessa taustan palapeli on muuttanut väriä ja muotoja, mutta pieni kikka on saanut minut tutkimaan fiidiä hyvin tarkkaan, viettämään aikaani profiilin äärellä ja miettimään miten ihmeessä tämä on tehty.





Tämä ensimmäinen palapeli on luullakseni Agata Createn tekemä. Instagram puzzle templateja eli Instagram-palapelitemplaatteja myydään siis ainakin Creative Marketissa ja Etsyssä. Toisissa malleissa, kuten tässä, kuvien käsittely tehdään Photoshopilla.


Forum on vaihdellut välillä käyttämäänsä templaattia.


Forumin pohjissa on taustalla 3*9-kokoinen "lakana", johon vaihdetaan omat kuvat. Kokonaisuudesta tulee aika näyttävä ja kiehtova, mutta edellyttää omaa Photoshopia. Eihän minulla sellaista ole, minä vain Gimppaan ja Canvaan!

Sittemmin törmäsin amerikkalaisen valokuvaaja Jackin Jacobsin palapelifiidin.



Hän rakentaa aikakausilehtimäisiä kokonaisuuksia, joissa kolme 9-osaista palapeliä muodostaa yhden sarjan.



Näistä kuvakaappauksista ei paljastu se, että jokaisessa kuvassa on aivan uniikki kuvateksti, pieni blogipostaus, joka ovat käsittelleet Instagramia, henkilöbrändäystä ja bisnesetikettiä.



Kun näitä palasia alkoi tulla vastaani, luin kuvatekstit ja kävin sen jälkeen tutkimassa, miltä fiidi sillä hetkellä näytti. 




Jacki julkaisee kuviaan kerran päivässä, joten palapeli on ehjä vain muutamana päivänä viikossa.




Ja hyvä niin: 9-osaisen palapelin julkaiseminen kerralla olisikin minusta hurjaa spämmäämistä!



Kuvasarjoissa toistuvat Jackin brändivärit, minttu ja siniharmaa.




Ja mikä parasta, nämä templaatit on tehty Canvalla ja niitä voi tuunata Canvan ilmaisella versiolla! 


Nyt myös pienet firmat, jotka eivät ole nähneetkään Photoshopia voivat tehdä itselleen upean, uniikin ja erottuvan Instagram-fiidin.




Forumin ja Jackin innoittamana aloin tehdä uudenlaisia palapelejä omalle henkilöbränditililleni @jjanhone. 

Ensimmäisessä palapelissä liimasin itseni yhdistämään neljä erilaista taustakuvaa. Kuvien päälle liimasin vielä palloja ja muita elementtejä, jotta jokaisessa kuvassa olisi irrallisenakin enemmän järkeä. Kuvatekstit ovat uniikkeja ja viittaan niissä kuvissa oleviin asioihin, esimerkiksi CMADiin, ensimmäiseen nigerialaiseen ystävääni, ja siihen, että petyn, jos jälkiruoka korvataan pelkällä kahvilla.


Seuraavaan peliin valitsin taas 4 erilaista taustakuvaa ja tälllä kertaa joukossa oli yksi vähän isompi kuva, 2*2. Yhdistin harmaasävyiset kuvat toisiinsa kirjaimilla ja tein niistä kansikuvia useamman kuvan kokonaisuuksille, esimerkiksi Brände-kuvan takaa löydät Grazissa näkemiäni brändejä, minun kuvani takaa taas tarinan Edward VIII:stä! Viimeisessä osassa paljastin uuden tuotteeni, sillä aloin myydä palapelissä käyttämiäni Graz-valokuvia! Uuteen kuvapankkiini tulee myöhemmin lisää kuvia, tämä oli vain esimakua tulevasta. 

Siinä missä Jacki suunnittelee ja ajastaa kerralla koko kuukauden postaukset, minä en siihen pysty. Siksi täydensin palapelin osia vielä julkaisupäivinäkin.



Jo ensimmäisen palapelini myötä aloin jutella Jackin kanssa ja hän kertoi aloittavansa pian tekemiänsä palapelipohjien myynnin. Tuoreena verkkokauppiaana luonnollisesti kiinnostuin ja kysyin, saisinko minäkin myydä niitä. Jo vain, Jacki innostui!

Siksi kolmas palapelini onkin Jackin suunnittelema. Minulla oli pohjaa edellisistä palapeleistä ja ideoita siitä, mitä haluan palapelilläni tehdä, joten kuvan tuunaus kävi tällä kertaa hyvin nopeasti. Suurin syy siitä kuuluu tietysti Jackille, joka oli tehnyt hyvän pohjatyön: riitti, kun vaihdoin kuvan ja värejä ja poistin pohjasta ne elementit, joita en itse halunnut käyttää.



Olet ehkä huomannut, että teen aivan uudenlaista palapelifiidiä @jjanhone-tilille. Kaksi ekaa #yhdeksänsarja'a tein itse, mutta kolmas #ninepiecepicture on @jackijacobs'in suunnittelema. Ja oli kyllä paljon nopeampaa tehdä tämä kolmas, kun oli kokemusta aiemmista, mutta myös valmis pohja, johon vaihdoin vain kuvat ja värit. Toisessa kuvassa on hänen versionsa, vertaile kuvia ja katso, mitä kaikkea muuta mallissa tuunasin. Jacki suunnittelee kerralla koko kuukauden päivitykset, mutta minä en siihen pysty, siksi mun versiossa on aukkoja, jotka täytän myöhemmin. Käy siis katsomassa, millaiset osista 2,3&4 tuli ja arvaa, mitä vielä keksin osiin 5-9. Haluaisitko sinäkin leikkiä palapeleillä esimerkiksi yritystililläsi? Palapeli tekee paitsi fiidistä hyvin näyttävän, mutta myös helpottaa sisällöntuotantoa. Ilokseni voin kertoa, että kohta Jackin palapelimallit saapuvat sinunkin ulottuvillesi, Piilotetun aarteen kauppaan. 🥰 Jos minä osaan sellaisen rakentaa, niin kyllä osaat sinäkin! Maltan tuskin odottaa millaisia palapelejä mallien ostajat tekevätkään! #johannanmatkassa #johannajanhonen #instagrampalapeli #ideoitainstagramiin #piilotettuaarretestaa #instagrampalapeli #instagrampuzzlefeed #somefi #sisällöntuotanto #naisyrittäjiensomehaaste #verkkokauppa #verkkokauppias
A post shared by Piilotettu aarre (@piilotettuaarre) on

Tuunasin vielä pohjaa matkan varrella. Lopullinen palapeli näyttää tältä:


Nyt kun olen päässyt palapelien makuun, aion hyödyntää niitä jatkossakin. Ja kiitos Jackin, minulla on monta monta pohjaa, joista voin valita.  Innostuitko sinäkin, eli haluaisitko kokeilla Instagram-palapelin tekemistä?

Nyt se on mahdollista, sillä julkaisin juuri kaksi ensimmäistä Jackin palapelituotetta, käy tutkimassa niitä tarkemmin ja seuraa muutenkin kauppani tarjontaa, sillä sinne on tulossa lisää mielenkiintoisia tuotteita lähiaikoina. :)

Infografiikka: Jjanhone ja vuodet Wikipediassa

$
0
0
Skippasin joulukalenterin ja tein sen sijaan itselleni #12joulukuunpäivää, jonka tarkoitus oli tehdä 12 infografiikkaa joulukuussa.

Katseltuani aikani ihmisten "2010-luku töissä" -muisteluita, päätin, että viimeinen infografiikkani saisi kertoa minun tarinani, mutta ei koko työelämässä (senhän olen kertonut muun muassa nettisivuillani), vaan pelkästään Wikipedia-näkökulmasta.

Wikit ja Wikipedia ovat olleet pitkään oleellinen osa työelämääni, aloitinhan sometyöni nimenomaan wikien parissa vuonna 2006 Nokiassa ja jatkoin myös Ambientialla wikityötä konsulttina. Wikejä kokeilin myös nukkekotiharrastuksessani, perustin Nukkekotiwikin 2006 ja Mini treasures wikin 2009. Ja 2009 tein myös tunnuksen Wikipediaan, tilastojen mukaan tein sekä suomeksi että englanniksi 3 muokkausta ensimmäisenä vuonna. :)

Sittemmin määrät ovat vuosi vuodelta kasvaneet ja tänä vuonna olen rikkoni kaikki aiemmat ennätykseni, tehden yli 4000 muokkausta, mikä toi minut suomenkielisessä Wikipediassa viidenkymmenen aktiivisimman wikipedistin joukkoon. Ja ne muut wikipedistithän ovat siellä viettämässä vapaa-aikaansa, kun taas minä teen siellä lähinnä asiakaspäivityksiä.

Joten ole hyvä, tässä tarinani:


Ensi vuosikymmenellä ajattelin ainakin kasvattaa muokkausmääriä vierailla kielillä ja tehdä taas uusia ennätyksiä myös suomipuolella. Kun olen tuplannut muokkausmäärät sekä 2018 että 2019 en voi luopua enää kasvutavoitteesta, mutta vieläköhän on mahdolista tuplata määrä ensi vuonna?

Tsekkaa suomenkieliset projektini ja ota yhteyttä, jos haluat arvioni siitä, voisinko auttaa sinuakin Wikipedian päivityksessä - tai opettaa sinut tekemään infografiikoita Canvalla, jolla tämän tein.

Joulukuun 2019 luetuimmat Wikipedia-artikkelit

$
0
0
Hyvää uutta vuotta! Kurkataanpa vielä joulukuuhun ja siihen, mikä ihmisiä silloin Wikipediassa kiinnosti.

Politiikassa tapahtui viime vuonna paljon, ja se näkyi myös joulukuun listalla: Sanna Marin ja Katri Kulmuni olivat kuukauden kiinnostavimmat henkilöt, ja heitä seurasivat Antti Rinne ja Sauli Niinistö ja Antti Lindtman.

Viihdepuolta listalla edustavat muun muassa Kari Tapio ja Tähtien sota, jouluaiheista kiinnostavin on joululaulut. Yllätyin hieman siitä, että Lucian päivä päihitti joulupukin.

Seuraavaksi kerron teille vuoden luetuimmat artikkelit. Millaisiahan yllätyksiä sieltä nousee esiin?

Ulkolaiset yritykset Wikipedia-päivityksiä tilaamassa

$
0
0

Ajattelin vähän herätellä suomalaisia firmoja siihen, että useat ulkomaalaiset yrityset tekevät tai teettävät englanninkieliseen Wikipediaan maksettuja päivityksiä.

Tässä muutamia tunnetuimpia yrityksiä, jotka ovat seuranneet Wikipedian piilomainontaan liittyviä sääntöjä eli tunnustaneet tilauksensa. Hyvä, niin sitä pitääkin! Osassa artikkeleissa on toki huomautuksia, että parantamisen varaa vielä olisi, mutta ainakin ilmoittamispuoli on kunnossa – toisin kuin aika monella yrityksellä. En viitsi julkisesti lähteä osoittelemaan sormella, mutta Wikipediaa päivitellessäni sellaisiakin yrityksiä tulee usein vastaan.

Accenture
AGCO
Airbnb
Alzheimer's_disease Research_directions (!)
American_Energy_Partners,_LP
Apartment_Therapy

BP
Citrix_Systems, esim. Citrix_Cloud
Dunkin' Donuts
First_Solar (tekee aurinkopaneeleja)
Friskies (kissanruokaa)

Girl_Scout_Cookies
Google, esim. Google_DocsGoogle_Slides
Hewlett_Packard_Enterprise
Hill + Knowlton_Strategies
Hilton_Hotels & Resorts, esim. Canopy_by_Hilton
Honeywell
Honor_(brand) (myös tuotesivuja kuten esim. Honor_8_Pro)
HubSpot
Hästens

International_Film_Festival_Rotterdam
Johnson_&_Johnson
Joules_(clothing)
Kahoot!
Kinder_Surprise

Laura_Mercier_Cosmetics
Logitech
McKinney_(advertising_agency)
Pilgrim's_Pride
Quora

Rally.org (varainkeruualusta)
Reddit
SAS_(software)
Scandinavian_Tobacco_Group
Summit_Series_(conference)
Swiss_Life

Tabasco_sauce
UNESCO_Science_Report
Unity_Technologies
The_Verge
Verizon_Wireless
Walmart ja Criticism_of_Walmart
Washington_Journal

Mitä teidän yrityksestä tai tuotteesta Wikipediassa kerrotaan? Jos maininnat eivät imartele (tai puuttuvat kokonaan), otahan yhteyttä, niin katsotaan mitä voin tehdä!

Jos haluat pitää artikkelejasi ajan tasalla itse, osallistu seuraavaan avoimeen Wikipedia-koulutukseeni, niin annan sinulle hyviä vinkkejä siitä, mitä Wikipedioissa kannattaa tehdä ja mitä taas ei!

Vuoden 2019 luetuimmat Wikipedia-artikkelit

$
0
0
Lupasin viimeksi tietoa viime vuoden luetuimmista Wikipedia-artikkeleista. Tiedot julkaistiin viime viikolla, samana päivänä kun olin Kuopiossa vetämässä #tiedesome-Wikipedia-talkoita, missä arvuuttelin luetuimpia artikkeleita ja ihmettelin ääneen sitä, miksi jotkut aiheet, kuten vaikka Google translate, ovat jatkuvasti niin korkealla.

Tässä top-100:

ja tässä muita nostoja.

Wikipediasta haetaan erityisesti tunnettuja ihmisiä. Tässä viime vuoden kiinnostavimmat ihmiset:

Matti Nykänen
Sanna Marin
Antti Rinne
Elisabet II
Jussi Halla-aho
Ted Bundy
Billie Eilish
Kevin Lankinen
Sauli Niinistö
Kaapo Kakko
Olli Lindholm
Marko Anttila
Freddie Mercury
Adolf Hitler
Vesa-Matti Loiri
Li Andersson
Katri Kulmuni
Lauri Tähkä
Juice Leskinen
Michael Jackson
Urho Kekkonen
Greta Thunberg
Carles Puigdemont
Raül Romeva
Samu Haber
Ed Sheeran
Teemu Pukki
Minna Canth
Kari Tapio
Lady Gaga
Viktoria (Iso-Britannia)
Donald Trump
Kimi Räikkönen
Paula Vesala
Teemu Selänne
Charles Manson
Carl Gustaf Emil Mannerheim
Maija Vilkkumaa
Bradley Cooper
Cheek
Jean Sibelius
Josif Stalin
Tove Jansson
Heath Ledger
Danny
Kikka
Atte Toikka
Johan Ludvig Runeberg
Erin Anttila
Jorma Uotinen
Paavo Väyrynen
Aleksis Kivi
Andy McCoy
Sebastian Rejman
Juha Sipilä
Pyhimys (artisti)
Elvis Presley
Leonardo DiCaprio
Maria Ohisalo
Jammu Siltavuori
Mika Myllylä
Simo Häyhä
Jasper Pääkkönen
Spede Pasanen
Stephen Hawking
Irwin Goodman
Mikko Leppilampi
Anna Puu
Pablo Escobar
Sylvester Stallone
Mauno Koivisto
Avicii
Walesin prinssi Charles
Margaret (Englannin prinsessa)
Valtteri Bottas
Clint Eastwood
Yrjö VI
Lauri Markkanen
Elton John
J. Karjalainen
Ilta (laulaja)
Remu Aaltonen
Cristiano Ronaldo
Mikael Agricola
Vladimir Putin
Lasse Pöysti
Anders Behring Breivik
Christoffer Strandberg
Jari Sarasvuo
Pekka Haavisto
Mervi Tapola
Eminem
Wallu Valpio
Arnold Schwarzenegger
Jannika B
Esko Salminen
Michael Monroe
Leonardo da Vinci
Aira Samulin
Prinssi Philip, Edinburghin herttua

Myös paikkoja tutkitaan Wikipediasta, tässä viime vuoden kiinnostavimmat maantieteelliset paikat.

Suomi
Helsinki
Yhdysvallat
Yhdistynyt kuningaskunta
Luettelo Suomen kunnista väkiluvun mukaan
Australia
Tampere
Saksa
Ruotsi
Venäjä
Luettelo Suomen kaupungeista
Islanti
Kiina
Eurooppa
Norja
Neuvostoliitto
Espanja
Turku
Oulu
Japani
Italia
Viro
Luettelo valtioista väkiluvun mukaan
Kanada
Auschwitz
Intia
Islam
Liechtenstein
Notre Damen katedraali (Pariisi)
Sveitsi
Tanska
Ranska
Euroopan unioni
Alankomaat
Luettelo Suomen kunnista
Suomen maakunnat
Puola
Yhdysvaltain osavaltiot
Berliinin muuri
Hongkong
Kroatia
Rovaniemi
Jyväskylä
Irlanti
Israel
Kuopio
Uusi-Seelanti
Rooman valtakunta
Turkki
Grönlanti
Vaasa
Itävalta
Lohtaja
Afrikka
Singapore
Ahvenanmaan maakunta
Lahti
New York
Hämeenlinna
Pietari (kaupunki)
Kreikka
Ohtakari
Qatar
Itämeri
Pori
Brasilia
Espoo
Vantaa
Joensuu
Helsingin alueellinen jako
Sri Lanka
Malta
Tšekki
Unkari
Thaimaa
Latvia
Meksiko
Ukraina
Belgia
Etelä-Afrikka

Lopuksi vielä yrityksiin, organisaatioihin ja tuotteisiin liittyviä artikkeleja. Tv-sarjat ja elokuvat jätin listalta pois, bändit sen sijaan jätin. Näyttää kyllä jotenkin koomiselta, että vaikka Perussuomalaiset sijoittuu Mötley Crüen ja Rammsteinin väliin tai että Maustytöt ohitti Eduskunnan.

Google-kääntäjä
Luettelo hätäkeskuksen tehtäväluokista
Sotilasarvot Suomen puolustusvoimissa
Facebook
JVG
Mötley Crüe
Perussuomalaiset
Rammstein
Luettelo automerkeistä
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
Luettelo Suomen puolueista
Maustetytöt
Eduskunta
Queen
Matkahuolto
Kansallinen Kokoomus
Sipilän hallitus
YouTube
Metallica
Suomen Keskusta
Yö (yhtye)
Instagram
Apulanta
Hanoi Rocks
Nightwish
Vasemmistoliitto
Uno (korttipeli)
Sunrise Avenue
Rinteen hallitus
Luettelo suomalaisen nimipäiväkalenterin naisten nimistä
Liike Nyt
Wikipedia
MTV3
Katolinen kirkko
Fortnite
Luettelo suomalaisen nimipäiväkalenterin miesten nimistä
Englannin Valioliiga
ENCE eSports
Suomen ilmavoimat
Marvel Cinematic Universe
Minecraft
Eppu Normaali
Sininen tulevaisuus
Finnair
United Brotherhood
Vihreä liitto
Ortodoksinen kirkko
Isis (järjestö)


Katso koko top-500-lista täältä.

Jos tarvitset apua Wikipedian sisällöntuotantoon, koulutukseen tai työpajan vetämiseen, ota yhteyttä!

Ruotsinkielisen Wikipedian luetuimmat artikkelit

$
0
0
Julkaisin eilen listoja suomenkielisen Wikipedian luetuimmista artikkeleista vuonna 2019. Mutta onhan Suomessa myös paljon ruotsinkielisiä! Tutkinkin nyt miltä ruotsinkielisen Wikipedian top-500-lista näyttää (tästä saisi kyllä hyvän tutkimusaiheen, kun vertailisi kulttuuriemme eroja). Pika-analyysini ainakin kertoo sen, että aika samoja tv-ohjelmia katsomme lahden eri puolilla.

Tässä top-100:

  1. Pizza 
  2. Örjan Ramberg 
  3. Sverige 
  4. Tjernobylolyckan 
  5. Lista över namnsdagar i Sverige i datumordning 
  6. Greta Thunberg 
  7. Josefin Nilsson 
  8. Ted Bundy 
  9. Värnskatt 
  10. Grekiska alfabetet 
  11. Lista över städer i Italien 
  12. Astrid Lindgren 
  13. Freddie Mercury 
  14. Lista över namn på bröllopsdagar 
  15. Stockholm 
  16. Zlatan Ibrahimović 
  17. Elizabeth II 
  18. Avicii 
  19. Eurovision Song Contest 2019 
  20. Ted Gärdestad 
  21. RMS Titanic 
  22. John Lundvik 
  23. Lista över Sveriges kommuner 
  24. Melodifestivalen 2019 
  25. Lena Nilsson 
  26. Lista över grundämnen 
  27. Svante Thunberg 
  28. USA 
  29. Lista över svenska idiomatiska uttryck 
  30. Första världskriget 
  31. Lady Gaga 
  32. Lista över nationalitetsmärken för motorfordon 
  33. Carina Berg 
  34. Bradley Cooper 
  35. Game of Thrones 
  36. A Star Is Born (film, 2018) 
  37. Landskap i Sverige 
  38. Andra världskriget 
  39. Avlidna 2019 
  40. Färöarna 
  41. Lista över länder efter folkmängd 
  42. Göran Lindberg (polis) 
  43. Europa 
  44. Charles Manson 
  45. Estoniakatastrofen 
  46. Störst av allt (TV-serie) 
  47. Einár (artist) 
  48. Vår tid är nu 
  49. Donald Trump 
  50. Nyamko Sabuni 
  51. Magnus Uggla 
  52. Marie Fredriksson 
  53. Malena Ernman 
  54. Gustav Vasa 
  55. Lista över USA:s delstater och territorier 
  56. Sara Danius 
  57. Billie Eilish 
  58. Tyskland 
  59. Adolf Hitler 
  60. Harry Potter 
  61. Carl XVI Gustaf 
  62. Panik i tomteverkstan 
  63. Pernilla Wahlgren 
  64. Storbritannien 
  65. Michael Jackson 
  66. Lista över förkortningar 
  67. Julkalendern i Sveriges Television 
  68. Lista över musiktermer 
  69. Finland 
  70. Malta 
  71. Australien 
  72. 12-timmarsklocka 
  73. Narcissistisk personlighetsstörning 
  74. Sri Lanka 
  75. Notre-Dame de Paris 
  76. Berlinmuren 
  77. Bonnie och Clyde 
  78. Island 
  79. Nederländerna 
  80. Ryssland 
  81. Göteborg 
  82. Gustav III 
  83. Romerska siffror 
  84. Lista över bilmärken 
  85. Kristin Kaspersen 
  86. Queen 
  87. De sju dödssynderna 
  88. Elton John 
  89. Schweiz 
  90. Karl XII 
  91. Italien 
  92. Turkiet 
  93. Cristiano Ronaldo 
  94. Grönland 
  95. Norge 
  96. Världsdelar och kontinenter 
  97. Valborgsmässoafton 
  98. Spanien 
  99. Sydafrika 
  100. Islam

Suomalainen kun olen, minua kiinnostaa, miten suomalaiset asiat listalla pärjääävät:

69. Finland (Island 78, Ryssland 80, Norge 95, Danmark 114)
319. Åland (350 Småland, 420 Skåne)

Aika vähän mainintoja, mutta ihan hyvillä sijoilla kuitenkin :).

Ja jotta olisin tasapuolinen, katson vielä, mitkä ruotsalaiset asiat nousivat suomenkieliselle listalle:

53. Ruotsi
56. Greta Thunberg
232. Avicii

PS. Minua jäi muuten vaivaamaan se, miksi pizza oli vuoden luetuin artikkeli. Se ei mahtunut top-100-listalle vuosina 2018 tai 2017, joten jotain kummaa tähän täytyy liittyä. Kerro, jos tiedät!

Muoks. Wikipedia-tuttuni Lars Aronsson  kertoi Facebookissa: "Apparently there were an absurd number (600,000+) of page views on October 28. I don't know why."

Tammikuun 2020 luetuimmat Wikipedia-artikkelit: fi, sv & en

$
0
0

Voihan koronavirus! Se oli nimittäin tammikuun luetuin Wikipedia-artikkeli.

Mitäs muuta listalta löytyy?

Tein aiheesta taas perinteisen infografiikan, joka toimii parhaiten pystysuoria formaatteja suosivissa somepalveluissa. Täällä blogissa se ei kuitenkaan ole oikein edukseen, joten alla sama asia myös tekstimuodossa. :)

Näitä tilastoja saa muuten vain kielittäin, joten sikäli ollaan aika onnellisessa asemassa, että saadaan näin helposti selville, mikä suomenkielisiä ihmisiä kiinnostaa :)


  1. Koronavirukset 
  2. Kobe Bryant 
  3. Suomi 
  4. Kalevi Keihänen 
  5. Loppiainen 
  6. Keihäsmatkat 
  7. Wuhanin koronavirus 
  8. RMS Titanic 
  9. Pablo Escobar 
  10. Helene Schjerfbeck 
  11. Elisabet II 
  12. Google-kääntäjä 
  13. Joonas Oden 
  14. Carles Puigdemont 
  15. Raül Romeva 
  16. Pekka Myllykoski 
  17. Eveliina Lappalaisen surma 
  18. Mari Perankoski 
  19. Jörn Donner 
  20. Iran 
  21. Äkillinen vakava keuhkotieoireyhtymä 
  22. Jukka Lindholm 
  23. Australia 
  24. Hanna Brotherus 
  25. Yhdysvallat 
  26. Jatkosota 
  27. Luettelo hätäkeskuksen tehtäväluokista 
  28. Keihäsmatkat (televisiosarja) 
  29. Toinen maailmansota 
  30. Kilpailukykysopimus 
  31. Sorjonen 
  32. Pirates of the Caribbean (elokuvasarja) 
  33. Aaron Hernandez 
  34. Tähtien sota 
  35. Espanjantauti 
  36. Helsinki 
  37. Qassem Suleimani 
  38. Mauno Koivisto 
  39. Kummeli esittää: Kontio & Parmas 
  40. Putous 
  41. Talvisota 
  42. Jääkiekon nuorten maailmanmestaruuskilpailut 
  43. Esko Salminen 
  44. Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus 
  45. Billie Eilish 
  46. Hanna Karttunen 
  47. Kolmas maailmansota 
  48. Cheek 
  49. Teräsleidit 
  50. Luettelo televisiosarjan Salatut elämät henkilöistä 
  51. Walesin prinssi Charles 
  52. Suomen kunnanvaakunat 
  53. Titanic (vuoden 1997 elokuva) 
  54. Aileen Wuornos 
  55. Kanada 
  56. Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue 
  57. Eva Wahlström 
  58. Auschwitz 
  59. Frozen 2 
  60. Viikingit (televisiosarja) 
  61. Margaret (Englannin prinsessa) 
  62. Kiina 
  63. Jouni Hynynen 
  64. Jani Volanen 
  65. Noituri 
  66. Stephen Hawking 
  67. Hääpäivien nimitykset 
  68. Juutalaisuus 
  69. Ensimmäinen maailmansota 
  70. Yhdistynyt kuningaskunta 
  71. The Witcher – Noituri 
  72. Y-sukupolvi 
  73. Tuntematon sotilas (vuoden 2017 elokuva) 
  74. Kiinalainen horoskooppi 
  75. Ruotsi 
  76. Luka Magnotta 
  77. Holokausti 
  78. Meghan (Sussexin herttuatar) 
  79. Musta surma 
  80. Danny 
  81. Wuhan 
  82. Matias Maccelli 
  83. Luettelo valtioista väkiluvun mukaan 
  84. Venäjä 
  85. Lasse Lehtinen 
  86. Urho Kekkonen 
  87. Horoskooppi 
  88. Loop 
  89. Donald Trump 
  90. Kikka 
  91. Eurooppa 
  92. Elvis Presley 
  93. Malla Malmivaara 
  94. Jone Nikula 
  95. Adolf Hitler 
  96. Marja Sannikka 
  97. Luettelo Suomen kunnista väkiluvun mukaan 
  98. Vietnamin sota 
  99. Cicciolina 
  100. Prinssi Philip, Edinburghin herttua
Ruotsinkielisiä ihmisiäkään ei kovin monessa maassa ole, joten katsotaanpa huvin vuoksi, mikä heitä tammikuussa kiinnosti:


1Coronavirus
2Kobe Bryant
3Christopher Wollter
4Björn Borg
5Julia Dufvenius
6Sverige
7Sars (sjukdom)
8Lista över namnsdagar i Sverige i datumordning
9Elizabeth II
10Marie Fredriksson
11Zlatan Ibrahimović
12Clark Olofsson
13RMS Titanic
14Jonas Sjöstedt
15Apotea
16Trettondedag jul
17Iran
18Stjärnorna på slottet
19Hotmail
20Aaron Hernandez
21Björn Kjellman
22Melodifestivalen 2020
23Pernilla Wahlgren
24Ernst Billgren
25Whitney Houston
26Perfekt tal
27Tjernobylolyckan
28Elvis Presley
29Greta Thunberg
30Grekiska alfabetet
31Spanska sjukan
32Gullan Bornemark
33Mando Diao
34Carl Hamilton (litterär figur)
35Kalifat (TV-serie)
36Australien
37Ari Behn
38Första världskriget
39Kalifat
40Parisa Amiri
41Ljubomir Vranjes
42Lista över figurer i Mumindalen
43Marianne Mörck
44Prins Philip, hertig av Edinburgh
45Star Wars
46USA
47Prins Charles, prins av Wales
48Kinesiskt nyår
49Meghan, hertiginna av Sussex
50Stockholm
51Linn Svahn
52Måns Möller
53Dragomir Mrsic
54Prinsessan Margaret, grevinna av Snowdon
55Lista över länder efter folkmängd
56Andra världskriget
57James Bond
58Donald Trump
59Billie Eilish
60Stellan Skarsgård
61Luka Magnotta
62Tjugondedag jul
63Harry Potter
64Jimmy Hoffa
65Hem till byn
66John McEnroe
67Einár (artist)
68Lista över svenska idiomatiska uttryck
69Genusvetenskap
70Ragnar Lodbrok
71Georg VI av Storbritannien
72Cecilia Hagen
73Dejan Kulusevski
74Sveriges herrlandslag i handboll
75Europamästerskapet i handboll för herrar 2020
76Opinionsundersökningar inför riksdagsvalet i Sverige 2022
77Elton John
78Leonardo DiCaprio
79Astrid Lindgren
80Helen Mirren
81Jakob Oftebro
82Europa
83Bobbi Kristina Brown
84Digerdöden
85Petter Stordalen
86Nord och Syd
87Åsa Waldau
88Johan Falk (filmer)
89Emma Molin
90Sarah Dawn Finer
91Adolf Hitler
92Vår tid är nu
93Landskap i Sverige
94The Boppers
95Lista över namn på bröllopsdagar
96Sven Wollter
97Världscupen i skidskytte 2019/2020
98Franciskus (påve)
99Auschwitz
100Avlidna 2020

Aika monia yhteisiä kiinnostuksen kohteita!

Entäs englanninkieliset artikkelit sitten?


1Kobe Bryant
2Media
3Coronavirus
4Aaron Hernandez
5Qasem Soleimani
6Kobe Bryant sexual assault case
71917 (2019 film)
8The Witcher (TV series)
92019–20 Wuhan coronavirus outbreak
10Billie Eilish
11Under arms
12Deaths in 2020
13Royal Rumble (2020)
14Parasite (2019 film)
15Elizabeth II
16Luka Magnotta
17Tanhaji
18Star Wars: The Rise of Skywalker
19Crisis on Infinite Earths (Arrowverse)
20Joker (2019 film)
21Muhammad
22Meghan, Duchess of Sussex
23Wikipedia
24You (TV series)
25Joaquin Phoenix
26Dracula (2020 TV series)
27Once Upon a Time in Hollywood
28Iran
29Sex Education (TV series)
30Adam Driver
31BBC World Service
32Patrick Mahomes
33Brooklyn
34You (season 2)
35List of Super Bowl champions
36Bad Boys for Life
37Conor McGregor
38The Mandalorian
39Donald Trump
40Princess Margaret, Countess of Snowdon
41World War III
42Kepler's Supernova
43Messiah (American TV series)
44Murder of Odin Lloyd
45Jimmy Hoffa
46The Irishman
47Sikorsky S-76
48Neil Peart
49Charles, Prince of Wales
50Martin Luther King Jr.
51Ken Miles
52The Witcher
5392nd Academy Awards
54Prince Harry, Duke of Sussex
55Joe Bryant
56Prince Philip, Duke of Edinburgh
57XXXX
58Little Women (2019 film)
59Donald Cerrone
60White House Farm murders
61Chhapaak
62United States
63Laxmi Agarwal
64Taal Volcano
65Death of Kobe Bryant
66Novel coronavirus (2019-nCoV)
67Henry Cavill
68Severe acute respiratory syndrome
69Knives Out (film)
70Apple Network Server
71Anya Chalotra
72Elon Musk
73Tom Hanks
74Bushfires in Australia
752019–20 Australian bushfire season
76Jojo Rabbit
77LeBron James
78Brad Pitt
79Awkwafina
80YouTube
81Periodic table
82Michael Jordan
83Christine Keeler
84Penn Badgley
85UFC 246
86Jeffrey Epstein
87Judy Garland
88World War I
89Sharon Tate
90Morbius, the Living Vampire
91Doordarshan
92Edward VIII
93Ala Vaikunthapurramuloo
94Dolittle (film)
95Tanaji Malusare
96     Derrick Henry
97Uncut Gems
98Cats (2019 film)
99Bombshell (2019 film)
100Dwayne Johnson

Ja samoja juttuja koko maailmakin lukee. Olisi muuten mielenkiintoista, jos joku vertailisi, onko suomalaisilla enemmän yhteistä ruotsalaisen vain englanninkielisen listan kanssa!

Historialliset museot englanninkielisessä Wikipediassa

$
0
0
Viime viikolla tiedetoimittaja Sampo Marski kyseli Twitterissä, kuka lienee Suomen tunnetuin lääkäri.

Kerroin hänelle, että suomenkielisessä Wikipediassa on lähes 700 lääkäriä.

Sitten kerroin hänelle, että viime vuonna suomalaiset lukivat Wikipediasta eniten seuraavista lääkäreistä:


Wikipediasta saa siis kaivettua vaikka millaista mielenkiintoista tietoa!

Mutta nyt minua alkoi kiinnostaa, miten suomalaiset museot enkkupediassa pärjäävät.

Museoita on niin paljon, etten kaikkia pikavertailuuni ota, vaan keskityn nyt historiallisiin museoihin. Museokortti-sivustolta löytyy 188 historiallista museota. Huomattavasti vähemmän kuin mitä katerioista History_museums_in_Finland(12) ja Historic_house_museums_in_Finland(11) löytyy!

No mitkä näistä listalle päässeistä museoista sitten kiinnostivat eniten?
Suluissa museotilasto.fi-sivustolta löydetyt ulkomaalaisten vierailijoiden määrät vuonna 2018

  1. Olavinlinna 14,093 
  2. Turku Castle 13,676 
  3. National Museum of Finland 11,321 (88 000)
  4. Häme Castle 6,936 
  5. Langinkoski 5,841 
  6. Ainola 5,630 (2700)
  7. Hvitträsk 5,628
  8. Kastelholm Castle 3,960 
  9. Tamminiemi 3,370 
  10. Mannerheim Museum 3,087 (4500)
  11. Sinebrychoff Art Museum 3,004
  12. Raahe Museum 1,722 (350)
  13. Old Castle of Lieto 1,369
  14. Aboa Vetus & Ars Nova 1,284 (15 000)
  15. Juutila Foundry 1,160
  16. Helsinki University Museum 952 (800)
  17. Kankainen Manor 684
  18. Hotel and Restaurant Museum 593 (500)
  19. Åland Museum 503
  20. Ostrobothnian Museum 490 
  21. Northern Ostrobothnia Museum 343 (2500)
  22. Satakunta Museum 335 (775)
  23. North Karelian Museum 285 (1000)
Ja jotta saamme lukuihin jotain suhteutusta, kurkkasin mitä Ruotsiin kuuluu. Siellä historiallisia museoita oli peräti 7 eri kategoriassa. Pääkategoriassa niitä oli 17: 

1 Nordic Museum 14,315
2 Swedish History Museum 11,469
3 Museum of Medieval Stockholm 6,446
4 Stockholm City Museum 3,267
5 Gotland Museum 2,391
6 Museum of Gothenburg 2,156
7 Svaneholm Castle 1,655
8 Gamla Uppsala museum 1,630
9 Swedish Emigrant Institute 1,235
10 Jewish Museum of Sweden 953
11 Dunker Culture House 935
12 Stockholm County Museum 933
13 Upplandsmuseet 683 2 / day
14 Halland Museum of Cultural History 466
15 Sörmland Museum 417
16 Textile Museum of Borås 392
17 Teknik på farfars tid 308

Joten "ei hassumpaa, ei hassumpaa (leijonaksi minäkin sitä ensin luulin)", kuten mummoni minulle lukemassa lastenkirjassa sanottiin. Ihan hyvinhän me ruotsalaisten museoiden lukukerroille pärjätään!

Lopuksi tutkin vielä Helsingin museoiden lukukerrat:

1 Kiasma 12,055
2 National Museum of Finland 11,321
3 Seurasaari 9,808
4 Ateneum 9,747
5 Amos Rex 8,848
6 Guggenheim Helsinki Plan 5,199
7 Natural History Museum of Helsinki 4,282
8 Design Museum, Helsinki 4,241
9 Military Museum of Finland 4,140
10 Helsinki Art Museum 3,892
11 Finnish National Gallery 3,624
12 Tamminiemi 3,370
13 Mannerheim Museum 3,087
14 Sinebrychoff Art Museum 3,004
15 Finnish Museum of Natural History 2,681
16 Didrichsen Art Museum 2,109
17 Museum of Finnish Architecture 1,514
18 Helsinki City Museum 1,493
19 Helsinki University Museum 952
20 Cygnaeus Gallery 594
21 Hotel and Restaurant Museum 593
22 Museum of Technology, Helsinki 566
23 Kirpilä Art Collection 360
24 Elävän kuvan museo 299

PS. Minulta saa Wikipediaan liittyen sekä sisällöntuotantoa että koulutusta. Kysy lisää!

Kuusi syytä tehdä Instagram-palapelejä

$
0
0
Mun verkkokaupasta lötyy yhteensä kuusi Instagram-palapelituotetta. Kirjoitin Instagram-palapeleistä jo joulukuussa, mutta nyt ajattelin kertoa sinulle kuusi syytä, miksi sinunkin kannattaisi innostua Instagram-palapeleistä.


1. Huomion herättäminen Instagramissa on koko ajan vaikeampaa. Siinä missä vuosia sitten yritys oli edelläkävijä ylipäätään sillä, että se tuotti sisältöjä Instaan, nyt siellä on jo kaikki.

Kuva: @Iamentrepreneurdad



2. Palapeli synnyttää tiliäsi tutkivalle wau-efektin: oho, tämä tilihän näyttää mielenkiintoiselta ja harkitulta, se erottuu selvästi kaikista muista näkemistäni tileistä! Tutkinpa tarkemmin! Instagram huomaa myös, jos ihmiset alkavat viihtyä aiempaa pidempään sisältöjesi parissa, mikä vaikuttaa algoritmeihin.

Onko sinulla enemmän sanottavaa kuin kuvattavaa?
Esimerkki siitä, miten yhdellä kuvalla voi tehdä 9 postausta.
Kuva: @jackijacobs


3. Palapeli auttaa sisällöntuotannossa. Kun suunnittelet kerralla 9 osaa, sinun ei tarvitse miettiä joka päivä, mitä ihmettä seuraavaksi postaisit. Jos alat toistaa yhtä palapeliä kuukaudesta toiseen, voit miettiä jokaiselle osalle oman roolin: ruuduissa 1 ja 2 kerron tuoteuutuuksista, ruudut 3, 6 ja 9 ovat asiakasalautteita, ruutu 4 on behind the scenes -tarina, ruutu 5 on tarjous ja niin edelleen. Palapeleihin voi toki jättää väljyyttä, jotta voit lisätä niihin myös yllättäviä asioita.

Kun taustakuva luo fiidiin yhtenäisyyttä, voi leikitellä tämän palapelin palloilla,
joihin on helppo lisätä ajankohtaisia kuvia.
Kuva: @jjanhone  


4. Palapeli pitää sinut kuosissa – eli brändissä, sillä se auttaa sinua tuottamaan johdonmukaisesti oman brändisi mukaista ja näköistä sisältöä. Valitse palapeliin oman brändisi värit ja muut elementit ja iloitse siitä, että Instagram-tilisi toimii nettisivullesi upotettuna harmonisena osana kokonaisuutta.

Jo se, että käytät aina samaa taustaväriä, tuo fiidiisi ryhtiä.
Kuva: @allarts.id


5. Palapeli on hyvä työväline rakentaa isompia kokonaisuuksia, esitellä vaikka jokin tuoteperhe, kertoa matkatarina tai 9 faktaa jostain aiheesta. 9 ruutua on Instassa pitkähkö kokonaisuus, mutta ei kuitenkaan liian pitkä. Mieti itseäsi: onko sinusta aluksi hauskaa seurata esimerkiksi jonkun organisaation somejoulukalenteria, mutta loppua kohti kyllästyt jo?

Palapelejä, jotka on luonut The Ideas Girl


6. Palapelin ansiosta vanhatkin seuraajasi tulevat entistä useammin sinun profiilisi haluetessan nähdä, miten heidän omassa virrassaan näkemänsä palapelin osa sopii kokonaisuuteen. Ihmiset ovat uteliaita, joten ruoki heidän luontaista uteliaisuuttaan tuottamalla heille kiinnostavaa sisältöä.

Somejulkkis, jonka Instagram-tiliä on lähes mahdoton sanoa:
@kkkkkkkkkkkkkkkkkkkk___kkkkkkk
luo uniikkia fiidiä, jossa hän jakaa kuvia elämästään



Palapelien kanssa voi tietysti tehdä myös virheitä. Pahin virhe on mielestäni se, että tykittää 9 kuvaa putkeen ilman kunnon kuvatekstejä, vain, jotta fiidi näyttäisi siistiltä. Laatu ennen kaikkea, seuraajien aikaa ei saa tuhlata tyhjänpäiväisyyksillä, ja jokaisella postauksella pitää olla merkitys. Täytekuvia voit poistailla vain, jos olet kkkkkkkk...


Mattamusta tekee brändäystä ja sometarroja

$
0
0
Lanseerasin vastikään verkkokaupassani Erika Appelströmin koronatarrat ja eilen niille tuli jatkoa, kun pistin eetterin Mattamustan kevättarrat.

Saatat ihmetellä, että miten näitä tarroja käytännössä käytetään. Ladattuasi kuvat voit lisätä niitä kuviesi päälle kuvankäsittelyohjelmilla, mutta Canva saattaa olla kaikista kätevin työkalu niiden hyödyntämiseen. Katso vaikka itse eilen tekemäni video-ohjeen tarrojen käyttämiseen Canvalla:


Eikös ollutkin helppoa? Jos et siis ole vielä ottanut Canvaa haltuun, niin ehkä nyt olisi hyvä aika! Minulta löytyy siihenkin koulutusta.



Entä kuka sitten on tämä Kirsikka Heimonen Mattamusta-yrityksen takana?

Otetaanpa selvää!





Hei Kirsikka! Olen seurannut sinua jo jonkin aikaa Instagramissa, mutta en tiedä vielä mitä kaikkea sinä tarjoat? 
Hei vaan Johanna! Minä olen sillä tavalla kätevä tapaus, että olen näppärä niin visuaalisessa puolessa kuin kirjoittamisessakin. Pystyn siis suunnittelemaan vaikkapa logon, visuaalisen ilmeen, PowerPoint-pohjan, käyntikortin, esitteen tai nettisivujen ulkoasun. Kirsikkana kakun päälle voin myös auttaa tekstisisältöjen luomisessa kaikkiin edellä mainittuihin tai vaikka tekemään
somepäivityksiä.

Hih, Kirsikka kirsikkana. Entä millainen olisi unelmiesi toimeksianto? 

Unelmien toimeksianto olisi sellainen, jossa pystyisin hyödyntämään osaamistani mahdollisimman monipuolisesti. Hiukan ehkä haaveilen myös kirjan kansien ja ulkoasun suunnittelusta.

Teit verkkokauppaani kevättarroja, jotka ideoimme yhdessä ja nyt kun luin esittelysi nettisivuiltasi, minua nauratti. Kerroit siis, että

"Olen kolmen korkeakoulututkinnon nainen; tradenomi (2004), medianomi (2010) ja taiteen maisteri (2016). Vaimo ja äiti. Uneksin romaanin kirjoittamisesta, pidän kermasta kahvissa, osaan neuloa villasukat ja rypyttää karjalanpiirakat, harrastan bloggaamista, valokuvaamista ja lukemista, olen kotoisin Imatralta mutta hukannut murteen matkalle, saan voimaa keväästä ja valosta, rakastan kauniita lauseita."

Kuinkas sattuikaan, että pyysin sinulta nimenomaan kevättarroja! :D Oliko ne helppo tehdä ja mistä sait inspiraatiota? Entä mikä sinussa on keväässä parasta? 


Oli todella mahtavaa, että pyysit tekemään tarroja! Se oli mukava projekti ja sikäli hyvin sopiva, että kevät on aina ollut lempivuodenaikani. Olen myös syntynyt toukokuussa. Tarrojen piirtäminen oli loppujen lopuksi aika helppoa. Aloitin valitsemalla keväisen valoisan väripaletin ja se vähän kuin itsestään johdatti aiheiden pariin. Sinulta sain myös muutaman tosi hyvän vinkin! :) Parasta keväässä on valo ja tunne siitä, että elämä on alussa. On ihanaa seurata luonnon heräämistä, jättää toppatakki naulakkoon ja laittaa jalkaan kevyemmät kengät.

Keille kaikille tarrat sinusta sopivat ja miten niitä voisi hyödyntää? 

Minusta tarrat sopivat heille, jotka haluavat piristystä omaan someviestintäänsä sekä hiukan itse tehtyä, lämmintä ulkonäköä. Itse näen, että tarrat toimivat erityisen hyvin Instassa, myös stooreissa.

Niin sopivatkin ja siinä sinä näytät itse hyvää esimerkkiä! Tämä kevät on hyvin erikoinen, joten kertoisitko vielä, miten korona on vaikuttanut sinun työhösi?

Tämä erityislaatuinen kevät on vaikuttanut elämääni oikeastaan siten, että jouduin palaamaan askeleen taaksepäin. Nuorempi lapseni aloitti helmikuun alussa päivähoidossa eli minulla ehti olla kuukausi aikaa tehdä päivisin töitä. Nyt kun lapseni ovat kotona ja puolisoni tekee etätöitä kotona, jouduin palaamaan ilta- ja viikonlopputyöläiseksi. Hetken aikaa valoisalta näyttänyt yksinyrittäjän tulevaisuus onkin taas täynnä kysymysmerkkejä.




Avoimia kysymyksiä todellakin riittää! Mutta palataan visuaaliseen viestintään. Mitä ylipäätään pitäisi ottaa huomioon somepostausten ulkonäössä ja brändäyksessä?

Tämä on kulunut sanonta, mutta tärkeintä on olla oma itsensä. Myös somessa. Trendejä ja muoteja voi seurata, mutta minusta kannattaa tehdä itsensä näköistä sisältöä. Ei voi brändätä itseään sellaiseksi mitä ei ole. Itse esimerkiksi haaveilen eteerisen vaaleasta ja ilmavasta instafiidistä, mutta ei se onnistu, sillä en ole sellainen. Turha edes yrittää.

Entä millaisia neuvoja annat sometarrojen käyttöön, liittyykö niihin jotain vaaran paikkoja?

Sometarrojen kanssa olisin sillä tavalla tarkkana, että ei pelkästään niiden varaan voi rakentaa. Paitsi siinä tapauksessa, jos päätyy teettämään oman ilmeen mukaisen setin vain omaan käyttöön. Mikä muuten olisi aika mahtava projekti päästä toteuttamaan!

Todellakin! Minullahan on ollut alusta asti "omat tarrat" käytössä, Linda Saukko-Raudan piirtämät, ja ne ovat olleet tärkeä osa Piilotetun aarteen brändiä ja auttaneet minua erottumaan muista firmoista. Suosittelen siis hyvin lämpimästi muitakin miettimään, voisivatko he erottua omien kuvien avulla!

Mutta antaisitko vielä jotain vinkkejä pienille yrityksille tai henkilörändeille, jotka eivät ole  miettineet brändiään? Mistä kannattaa lähteä liikkeelle?

Brändin rakentaminen ei onnistu illassa eikä kahdessa ja ihan ensimmäisenä pitää miettiä oman olemassaolon syy. Kun se on tiedossa, voi lähteä miettimään visuaalista puolta. Graafikkona luonnollisesti suosittelen ottamaan viimeistään tässä vaiheessa ammattilaisen avuksi. Aloittavilla yrityksillä ja yrittäjillä on monta rahareikää, mutta uskallan väittää, että hyvin muotoiltu ilme ei ole se, missä kannattaa säästää. Esimerkiksi logon piirtäminen itse voi tuntua kivalta ajatukselta, mutta lopputulos ei välttämättä ole paras mahdollinen. Se taas voi näkyä suoraan kassalippaassa kun asiakkaille ei synny mielikuvaa ammattitaitoisesta tekijästä.

Mitä vielä haluat sanoa blogini lukijoille?
Nykypäivän visuaalisuuden keskellä tuntuu välillä vaikealta erottautua. Uskon kuitenkin, että jokaiselle löytyy se oma yleisö ja yhteisö, kunhan vain tietää mitä on tekemässä ja uskoo omaan juttuunsa. Nauttikaa keväästä ja pysykää terveinä!


Viewing all 462 articles
Browse latest View live